Att brygga te
Nedanstående är bryggtips är att betrakta som rekommendationer och inte som absoluta krav vid tebryggning.
I kanna
1. Värm gärna tekannan med hett vatten. Lämpligt material i tekannan är lergods, stengods, porslin eller silver.
2. Använd kallt, frisk vatten som värms till kokpunkten, men låt det inte koka för länge då syret kan koka bort. Använd gärna en vattenkokare som slår av sig själv när vattnet kokar.
3. När vattnet kokar tömmer man tekannan från uppvärmningsvattnet och mäter upp tebladen. En tesked te per kopp och en för kannan är en gammal tumregel som står sig bra. Använd gärna en insatssil så slipper du sila teet när du serverar det.
4. Häll det uppkokta vattnet över tebladen i tekannan och lägg på locket. Dragningstiden varierar men 3-5 min för svarta teer och lite längre för de gröna.
5. Servera omedelbart.
I kopp
1. Använd förslagsvis en tetång eller tekula som fylls till hälften med teblad och läggs i koppen.
2. Koka upp kallt, friskt vatten och häll i koppen.
3. Låt dra i 3-5 min och ta ur tången alternativt kulan
Kaffebryggare
Att brygga te i kaffebryggare fungerar bra om man tar bort filterhållaren och istället ställer en insatssil i själva glaskannan. Vattnet droppar ner i silen och ut i kannan. När vattnet droppat klart har det tagit ca 3-4 minuter och teet har fått dra. Ta ur insatssilen och servera.