Kaffet
För att få fram aromen på kaffet så skall det vara så färskt som möjligt. Är bönorna nyrostade och nymalda så får man ett bättre resultat. En vecka är ungeför max vad kaffet håller sig i en öppnad och tillsluten påse. Det är därför att rekommendera att förvara kaffet i en burk med tättslutande lock för att på så sätt få längre hållbarhet på kaffet.

Vattnet
Vattnet skall vara nytappat och kallt. Det sägs också att kaffe blir godare om det bryggs i mjukt vatten istället för med hårt men vattnet skall däremot inte mjukas på konstgjord väg. Vattnet skall aldrig koka när man lagar kaffe. Temperaturen skall aldrig överstiga 96 grader Celsius. Som riktpunkt är det när man ser de små bubblorna börja komma. Därefter häller man vattnet över kaffet.

Proportioner
Detta är en individuell smaksak samt beror till viss del på vilken bryggmetod man använder sig av men har däremot inte att göra med vilken typ av kaffe som används. Tar man mindre mängd kaffe av ett kraftfullt, exempelvis franskrostat kaffe och då tror att man får en något svagare men ändå fullgod kopp så tar man fel. Det man då får är en tunn dryck med bara bitterheten kvar i kaffet. Generell regel är att man använder 60 gr kaffe till en liter vatten. Det motsvara en matsked (7-8 gr) per kaffekopp (= 1,25 dl). Brygger man med filter och använder finmalet kaffe behövs något mindre än om man använder grovmalet, som lämpar sig bättre för glasbryggare.

Redskap
Allt måste vara rent eftersom rester av gammalt kaffe kommer sannolikt missfärga smaken på det nybryggda kaffet.

Servering
Man skall servera kaffet så fort som möjligt för att kunna uppleva den godaste smaken. Om kaffe får stå så får det strax en bitter smak. Att värma upp kaffe igen är dömt att misslyckas men om du måste så är bästa chansen att använda sig av mikrovågsugnen
.