Chicken Satay

chickensatay.jpg

Det här behövs till 10-12 portioner: 6 kycklingfiléer 2 schalottenlökar 1-2 vitlöksklyftor

1 dl soja
2 tsk brun farin eller råsocker

Jordnötssås:
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk chilipulver
1/2 tsk av vardera malen ingefära, spiskummin och koriander
ca 2 krm sambal oelek
2 msk brun farin
1 tsk salt
ca 200 g jordnötssmör
2 msk pressad lime eller citron
3 dl vatten

1. Skär kycklingfiléerna i ca 1 cm stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Blanda lök, soja och socker i en skål. Lägg i kycklingbitarna och rör om väl. Täck över och ställ i kylskåp minst 1 timme.
2. Låt 10-12 små träspett ligga i blöt ca 30 min innan spetten ska grillas.
3. Sätt ugnen på grillvärme eller högsta övervärme. Skala och finhacka vitlöken till såsen. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor ca 1 min under omrörning.
Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och
låt sjuda tills såsen tjocknar, 3-4 min, rör om då och då. (Späd ev med mer vatten om det behövs när såsen värms upp senare.)
4. Fördela köttbitarna på spetten. Grilla dem
4-5 min på varje sida. Servera varm sås till spetten.