Stekt anka med apelsinsås
Kryssa skinnsidan på ankbrösten med en kniv. Stek ankbrösten i lite olja på rätt låg värme tills fettet smultit till en tunn krispig skorpa.. Salta och peppra. Stek ankbrösten i panna eller lägg ankbrösten i en ugnsfast form och stek i ugn på 120°. Ankköttets innertemperatur är 54° när den är färdig. Karamellisera sockret, häll på löken, vinet, buljongen och pressa saften från de två apelsinerna. Låt det koka några minuter. När ankköttet tas ut ur ugnen, skumma bort eventuellt fett och sila skyn, häll den i fruktsåsen. Späd såsen med vin och buljong. Låt allt koka några minuter och smaka av den med salt, peppar, konjak och eventuellt socker. Servera ankfiléerna med baconlindad potatis, fruktsås och någon kokt grönsak.
Baconlindad potatis:
Linda baconskivor runt potatisen, stek dem i en ugnsfast form i ugnen på 200° tills de är mjuka och fått fin färg.
Receptet är till 4 personer
Stekt anka med apelsinsås:2 ankbröst á ca 200 glite olja1 skalad morot i skivor1 liten skalad hackad lök2 dl sockerärtersaft från två apelsiner3 dl skalad ananas i bitar1 dl vatten1 msk socker2 dl vitt vin2 dl kycklingbuljonglite konjaksaltnymalen svartpeppar
Baconlindad potatis:800 g skalad jämnstor potatisca 400 g skivad bacon